Το πρόγραμμα: |
View the embedded image gallery online at:
https://www.iake.gr/index.php/2017-10-30-10-07-16/4thconf-button/parallel-temp/27-parallel-4thconf/40-oloimeri-periigisi#sigFreeId17d8ff3135 |
EΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Επίσκεψη στο ενυδρείο - Θαλασσσόκοσμος - όπου φιλοξενούνται ‘’στο φυσικό‘’ τους περιβάλλον πολλοί από τους ‘’κατοίκους’’ της Μεσογείου θάλασσας.
ΜΑΛΙΑ
Ξενάγηση στο Μινωικό ανάκτορο των Μαλίων, στο τρίτο μετά την Κνωσό και τη Φαιστό ανάκτορο της Μινωικής Κρήτης. Το ανάκτορο έχει χαρακτήρα κέντρου αγροτικής παραγωγής, με συγκροτήματα αποθηκών και εργαστηρίων εντός και εκτός του οικοδομικού ιστού του Μινωικού συγκροτήματος. Από το ανάκτορο και τη θέση του μινωικού νεκροταφείου της πόλης, προέρχονται μοναδικού κάλλους, κομψότητας, αισθητικής και χρηστικής τελειότητας μινωικά έργα τέχνης. Λίθινη χειρολαβή σκήπτρου, ξίφη και ξιφίδια, οι χρυσές μέλισσες των Μαλίων, είδη κεραμικής, ο κέρνος από πορφυρίτη κ.α.
ΝΕΑΠΟΛΗ
Η σημερινή κωμόπολη είναι κτισμένη στη θέση του χωριού Καρές, το οποίο καταστράφηκε από τους Ενετούς ολοσχερώς, μετά την αποτυχία της επανάστασης των Ψαρομηλίγγων το 1341. Στο χωριό Καρές γεννήθηκε ο Πέτρος Φίλαργος, ο Πάπας Αλέξανδρος Ε’. Βορειοδυτικά στην πλαγιά της λοφοσειράς στην οποία εκτυλίσσεται ο δρόμος προς τη Φουρνή, ήταν η θέση της αρχαίας Ελληνικής πόλης Δρήρος.
ΦΟΥΡΝΗ
΄Εδρα επισκόπου κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, δεσπόζει στην πόλγη στην οποία υπάρχει και το Καστέλλι Φουρνής. Λίθινα υπέρθυρα, και λιθόγλυπτα ένθετα διακοσμητικά στις οικίες και στους ναΐσκους καταδεικνύουν την καλλιτεχνική επίδοση των κατοίκων στην λιθοτεχνία μέχρι και προ 50 ετών.
ΕΛΟΥΝΤΑ
Η Ελούντα ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης. Βρίσκεται στην ευρύτερη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Ολούς, η οποία βυθίστηκε και τα ερείπιά της υπάρχουν στον κόλπο της Ελούντας. Ανατολικά της κωμόπολης βρίσκεται η χερσόνησος Κολοκύνθα, την οποία απέκοψαν οι Γάλλοι το 1910 δημιουργώντας ένα μικρό κανάλι - πέρασμα από τον Νότιο προς τον Βόρειο κόλπο του Μιραμπέλλου. Στην περιοχή υπήρχαν αλυκές παραγωγής αλατιού. Έχουν ανασκαφεί παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ
Το νησί, στη βορεινή είσοδο του κόλπου Μιραμπέλλου, υπήρξε φρουριακή εγκατάσταση από την αρχαία ελληνική περίοδο, για να προστατεύεται το λιμάνι της Ολούντος. Το ισχυρότατο ενετικό φρούριο, όπως σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε το 1579. Μετά την κατάληψη και της CANDIA από τους Τούρκους το 1669, η Σπιναλόγκα παρέμεινε ελεύθερη , κατοικήθηκε από Ενετούς και Κρήτες που προσδοκούσαν την άφιξη από βορρά της Γαληνοτάτης προς επανάκτηση της Κρήτης. Οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Σπιναλόγκα το 1715. Το ισχυρότατο ενετικό φρούριο, όπως σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε το 1579. Από το 1903 μέχρι το 1951 είχε ορισθεί ως τόπος συγκέντρωσης- απομόνωσης των λεπρών.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Το πολυπληθέστερο τουριστικό κέντρο της Κρήτης, η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στην θέση της αρχαίας ελληνικής Πολιτείας "Λατώ προς Καμάραν’’, η οποία λειτουργούσε ως λιμάνι της ‘’Λατούς Ετέρας’’. Στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου βρίσκονται ερείπια της Λατούς προς Καμάραν, της οποίας ένα μεγάλο τμήμα βυθίσθηκε. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται λίμνη, αποτέλεσμα γεωλογικών φαινομένων. Το παλιότερο όνομα της πόλης ήταν Μανδράκι. Μετονομάσθηκε σε Αγιος Νικόλαος προς τιμήν σωζομένου χριστιανικού ναού, αφιερωμένου στον Αγιο Νικόλαο. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού έχει αποκαλυφθεί, σε δύο στρώματα. Χρονολογείται στην περίοδο της εικονομαχίας το αρχαιότερο, και στον 14ο αι. το νεότερο.
ΚΡΙΤΣΑ
Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κρήτης. Εντός του χωριού αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, σώζονται χριστιανικοί ναοί με τοιχογραφίες χρονολογούμενες στον 13ο και 14ο αι. Γνωστότερη όλων είναι ο ναός της Παναγίας Κεράς, τρίκλιτος , αφιερωμένος στην Παναγία, στην Αγία Άννα και στον Αγιο Αντώνιο. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού έχουν αποκατασταθεί. Ορισμένα διάχωρα είναι εντυπωσιακά, όπως οι ζώνες των ποινών, ο Αγιος Φραγκίσκος, το Ύδωρ της αληθείας κ.α.