Ημερήσιο Σεμινάριο Ειδίκευσης: "Πολιτική Παιδεία και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση Ενηλίκων"

Στις νεότερες κοινωνιολογικές έρευνες γίνεται πλέον αποδεκτό ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας προκάλεσε δομικές ανισότητες και παγκόσμια κρίση τις συνέπειες της οποίας δέχονται τα άτομα όλο και πιο έντονα στην καθημερινή τους ζωή. Ανεργία, πείνα, δυστυχία, αδικίες, ανισότητες, υποβάθμιση των αξιών, ευτελισμός του ανθρώπινου, θρησκευτικός φανατισμός, εγκληματικότητα, πόλεμοι, είναι το πανόραμα αυτής της ηθικής και της οικονομικής κρίσης. Αποτέλεσμα αυτής της διαρθρωτικής ανισορροπίας της παγκόσμιας οικονομίας και των περιφερειακών πολέμων (κρίσης) είναι η μετανάστευση, με τις μαζικές, πρωτόγνωρες μετακινήσεις προσφύγων (πληθυσμών) τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό και με την προοπτική μιας αποδημητικής ανάλυσης επιχειρείται η ερμηνεία του όρου πρόσφυγας. Στο επίπεδο των συγκρούσεων, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοντέλα διαπραγμάτευσης, σημαντική θεωρείται η συμβολή τρίτων, ως διαμεσολαβητών για την εποικοδομητική επίλυσή τους. Όμως, αυτό προϋποθέτει, από τη μεριά των τρίτων, μια σειρά από επικοινωνιακές ικανότητες. Ο άνθρωπος, ζώντας στο περιβάλλον μιας εκπληκτικής τεχνολογικής προόδου, επιστρατεύει αυτήν την ίδια την τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξει ικανότητες επικοινωνιακές και διαδικασίες μάθησης και να εξουδετερώσει τα δεινά που επισωρεύει η κρίση αυτή. Καθοριστική θεωρείται και η συμβολή της τέχνης, ιδιαίτερα το αρχαίο δράμα για την προαγωγή της ανθρώπινης ενσυναίσθησης και τη διαμόρφωση της Πολιτικής Παιδείας, υπό την έννοια ενός «πολιτικού γραμματισμού».

Στο εργαστήριο παρουσιάζονται από ομάδα καθηγητών (Ελλάδα και Ευρώπη) οι νέες προκλήσεις για τα ζητήματα της αποδόμησης του κυρίαρχου λόγου περί «προσφύγων», οι συγκρούσεις και η διαμεσολάβηση, η Πολιτική Παιδεία και οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση ενηλίκων. Το εργαστήριο αντικειμενικά είναι πολύτιμη ευκαιρία και ταυτόχρονα εξαιρετική δυνατότητα για Μέλη ΔΕΠ, Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ή άλλων συναφών πεδίων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών να έρθουν σε επαφή και να ακούσουν σημαντικούς επιστήμονες και να συμμετάσχουν στις εργασίες ενός εργαστηρίου με διεθνή συμμετοχή. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο διάλογος που θα αναπτυχθεί, μέσα από τις εισηγήσεις και την ανοιχτή συζήτηση, με λόγο αντίλογο και επιχειρήματα σε θεματικούς άξονες, που αναδεικνύουν όψεις των σχέσεων του κυρίαρχου λόγου περί «προσφύγων» με την εκπαίδευση και τη μάθηση, τις συγκρούσεις και τη διαμεσολάβηση, την πολιτική παιδεία αλλά και τις νέες τεχνολογίες.

Το εργαστήριο θα γίνει στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με Διεθνή συμμετοχή, το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στην αίθουσα ΜΙΝΩΣ 1, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel.

Η συμμετοχή – παρακολούθηση των εργασιών του εργαστηρίου έχει οριστεί στα 50 ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνονται: ο φάκελος του Εργαστηρίου, η βεβαίωση παρακολούθησης και καφές κατά τα διαλείμματα.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ι.Α.Κ.Ε.: iake.weebly.com ή επιλέγοντας απευθείας το σύνδεσμο bit.ly/1UfktPx Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 5 ώρες

  • Ανώτατο όριο συμμετοχών 40 άτομα
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
  • Η συμμετοχή στο σεμινάριο πιστοποιείται με ξεχωριστή βεβαίωση

Συνοπτικές Πληροφορίες

  • Τίτλος: Πολιτική Παιδεία και Νέες Τεχνολογίες Εκπαίδευση Ενηλίκων Στο εργαστήριο παρουσιάζονται από ομάδα καθηγητών (Ελλάδα και Ευρώπη) οι νέες προκλήσεις για τα ζητήματα της αποδόμησης του κυρίαρχου λόγου περί «προσφύγων», οι συγκρούσεις και η διαμεσολάβηση, η Πολιτική Παιδεία και οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση ενηλίκων.
  • Συντονιστές:
    • Σπύρος, Πανταζής, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
    • Βασίλειος, Μπάρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Augsburg
  • Σύμβουλοι – Εισηγητές:
    • Kempf, Wilhelm, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Konstanz
    • Sailer, Maximilian, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μονάχου (LMU)
    • Seukwa, Louis-Henri, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Αμβούργου
    • Αργύριος Χατζησταματίου Παιδαγωγός, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης Θεάτρου, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστήμιο Augsburg
  • Διατίθεται διερμηνεία σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου